Schriftelijk verzoek richten aan de huurder

Indien u als verhuurder de huurprijs wil indexeren, moet u een schriftelijk verzoek richten aan de huurder. Een indexering kan nooit automatisch plaatsvinden. 

 

Drie maanden teruggaan in de tijd

Verder stelt de woninghuurregelgeving een maximumtermijn op de terugwerkende kracht. Zo kan u drie maanden teruggaan in de tijd om de indexering die u in het verleden vergat toch te kunnen recupereren.

Voorbeeld

De verhuurder richt het verzoek tot indexering aan de huurder in de maand februari 2023. Concreet betekent dit dat de verhuurder de indexering voor de maanden februari 2023, januari 2023, december 2022 en november 2022 kan vragen

Dit komt neer op de indexering voor de maand waarin het verzoek tot indexering aan de huurder gericht wordt + drie maanden hieraan voorafgaand. De eigenaar zal de oudere indexeringen niet meer kunnen terugvragen van de huurder.

 

Wat als de verhuurder niet over een gunstig EPC beschikt?

Er is sinds 1 oktober 2022 een belangrijke beperking op deze regel. Indien de verhuurder niet over een gunstig EPC beschikt, zal er geen drie maanden kunnen teruggekeerd worden. Sterker nog, dit is niet mogelijk indien er nadien wel een EPC met label A of B voorgelegd wordt.

Voorbeeld

Stel dat de verhuurder pas in februari 2023 over een label B beschikt, dan kan er geen indexering teruggevorderd worden voor de maanden januari 2023, december 2022 en november 2022. De indexering voor februari 2023 kan wel gevorderd worden.