Voor wie?

Deze nieuwe verplichting geldt voor nieuwe eigenaars van energieverslindende woongebouwen. De renovatieverplichting is enkel van toepassing bij een notariële overdracht in volle eigendom, het vestigen van een opstalrecht of erfpacht.

 

Wanneer moet de renovatie uitgevoerd zijn?

Op de datum van het verlijden van de authentieke akte of op de datum van het vestigen van het opstalrecht of erfpacht begint de termijn van 5 jaar te lopen. Indien het vooropgestelde label niet tijdig behaald wordt, kan een geldboete opgelegd worden van 500 euro tot 200.000 euro. De termijn wordt daarna met een bepaalde duur verlengd. 

 

Wat bij slopen en tijdelijke constructies?

Indien het residentieel gebouw binnen de 5 jaar na het verwerven wordt gesloopt, moet men geen rekening houden met deze renovatieverplichting. Tijdelijke constructies die minder dan 2 jaar lang in gebruik genomen worden, moeten niet voldoen aan de renovatieverplichting.

 

Wat bij een beschermd monument?

Een residentieel gebouw dat ook een beschermd monument is, wordt vrijgesteld van de renovatieverplichting.

 

Financiële steunmaatregelen

Om deze renovatie financieel te steunen, kunnen er verschillende premies bekomen worden. Indien u vragen heeft omtrent deze steunmaatregelen kan u altijd een afspraak maken met ons.